Aerozol do czyszczenia kotłów opalanych olejem opałowym
FAUCH 410 jest produktem przeznaczonym do usuwania sadzy i osadów zawierających siarczany nagromadzonych w kotłach opalanych olejem opałowym.
Informacje ogólne
Olej opałowy zawiera siarkę i inne towarzyszące pierwiastki. W trakcie procesu spalania tego paliwa w kotle osiadają na ściankach paleniska i nie tylko, osady zawierajęce związki chemiczne siarki. Nawet zapewnienie optymalnych warunków spalania paliw nie wykluczy gromadzenia się w kotle trudnych do usunięcia osadów. Minimalnej grubości osady sadzy lub siarczanów powodują znaczne podniesienie się temperatury gazów wylotowych. Warstwa 1 mm takich osadów powoduje bardzo poważne utrudnienie wymiany ciepła w kotle. Konsekwencją tego jest zwiększone zużycie oleju opałowego oraz podwyższenie temperatury spalin na wylocie z kotła o około 50°C. FAUCH 410 usuwa bezproblemowo niespalone siarczany. Dodatkowo FAUCH 410 zmniejsza korozję paleniska kotła oraz szybkość tworzenia się nowych osadów na oczyszczonej powierzchni.
Zasada działania
FAUCH 410 jest aerozolem wytwarzającym pianę. Przy zastosowaniu aerozolu wytwarza się silny strumień piany, która osadza się na ścianach czyszczonego paleniska. Piana nie spływa z osadów, lecz pozostaje na ich powierzchni. Po pewnym czasie piana rozpada się i wnika w głąb nagromadzonych osadów. Podczas pracy kotła, FAUCH 410 znajdujący się w osadach wytwarza nieszkodliwe gazy, które powodują pękanie nawet najtwardszych osadów.
Sposób użycia
Wyłączyć palnik kotła i poczekać aż temperatura wody w kotle spadnie do ok. 50°C. Usunąć luźne osady. Przed użyciem kilkakrotnie wstrząsnąć pojemnikiem z FAUCH 410, a następnie ściany paleniska kotła pokryć środkiem. Przez 5 - 15 minut dać możliwość wniknięcia piany powstałej ze środka w głąb nagromadzonych osadów. Włączyć palnik i doprowadzić kocioł do temperatury około 80°C utrzymując ją przez okres 5 - 20 minut. Wyłączyć palnik kotła. Teraz można w sposób mechaniczny usunąć pozostające jeszcze osady przy pomocy odkurzacza, czy też szczotki.
Środki ostrożności
FAUCH 410 należy składować jak i transportować bez narażenia na wpływ ujemnych temperatur. Posługując się pojemnikiem aerozolowym należy zachować szczególne środki ostrożności. Nie należy spryskiwać środkiem części elektrycznych kotła i palnika. Przechowywać z dala od dzieci.
Te pliki cookie są niezbędne do działania strony i nie można ich wyłączyć. Służą na przykład do utrzymania zawartości koszyka użytkownika. Możesz ustawić przeglądarkę tak, aby blokowała te pliki cookie, ale wtedy strona nie będzie działała poprawnie. Te pliki cookie pozwalają na identyfikację np. osób zalogowanych.
Zawsze aktywne
Analityczne pliki cookie
Te pliki cookie pozwalają liczyć wizyty i źródła ruchu. Dzięki tym plikom wiadomo, które strony są bardziej popularne i w jaki sposób poruszają się odwiedzający stronę. Wszystkie informacje gromadzone przez te pliki cookie są anonimowe.
Reklamowe pliki cookie
Reklamowe pliki cookie mogą być wykorzystywane za pośrednictwem naszej strony przez naszych partnerów reklamowych. Służą do budowania profilu Twoich zainteresowań na podstawie informacji o stronach, które przeglądasz, co obejmuje unikalną identyfikację Twojej przeglądarki i urządzenia końcowego. Jeśli nie zezwolisz na te pliki cookie, nadal będziesz widzieć w przeglądarce podstawowe reklamy, które nie są oparte na Twoich zainteresowaniach.
Nasza strona korzysta z usług Google, takich jak Google Analytics i Google Ads. Aby dowiedzieć się więcej o tym, jak Google wykorzystuje dane z naszej strony, zapoznaj się z polityką prywatności i warunkami Google.
Wysyłanie danych związanych z reklamami
Zgadzam się na wysyłanie danych związanych z reklamami do Google.
Reklamy spersonalizowane Google
Zgadzam się na używanie reklam spersonalizowanych. Reklamy te są dostosowywane do konkretnych preferencji, zachowań i cech użytkownika. Google zbiera dane na temat aktywności użytkownika w internecie, takie jak wyszukiwania, przeglądane strony internetowe, kliknięcia i zakupy online, aby lepiej zrozumieć jego zainteresowania i preferencje.